Zoeken

Uit de praktijk: Knox Handroid

Star Wars - Nex Generation

14 maart 2013
Inhoudsopgave
Uit de praktijk: Knox Handroid
Star Wars - Nex Generation

Knox Handroid

De Knox Handroid is sinds twee jaar op de markt en bivakkeert sinds die tijd op de Motorfreaks redactie. De sportieve handschoen oogt erg robuust en compleet over-the-top met allerlei tierlantijntjes die totaal overbodig lijken te zijn, maar over het ontwerp is door het Britse Knox wel degelijk goed nagedacht. De supersportieve hightech handschoen is van rund- en kangarooleer gemaakt en biedt zeer veel innovatieve veiligheidsaspecten. Om te beginnen bij de sluiting van de handschoen, waarbij de traditionele flap aan de binnenkant van de pols is vervangen door een revolutionair BOA-sluitsysteem. Voordeel van dit systeem is dat de schacht van de handschoen bij Knox Handroid Knox Handroid 
Knox Handroid
sluiten niet scheef wordt getrokken, maar je hele pols evenredig omsluit en daardoor een veel breder, comfortabeler en veiliger klemgebied heeft. Het systeem werkt kinderlijk eenvoudig, door de BOA-knop in te drukken en naar rechts te draaien wordt de 'visdraad' aangespannen en klemmen de zijkanten om je pols. Door aan de knop te trekken valt de spanning op de visdraad weg en kan de handschoen worden uitgetrokken. Als extra veiligheid is aan de binnenkant nog een extra conventionele sluiting aangebracht.

Het BOA-sluitsysteem is echter niet het enige wat revolutionair aan de Handroid is. Aan de bovenkant van de vingers is een kunststof Exoskeleton geraamte aangebracht, dat de handschoen niet alleen zijn Star Wars gehalte geeft maar wel degelijk een veiligheidsfunctie heeft. Bij een val worden de krachten op de vingers over dit geraamte verdeeld en teruggeleid naar het Gelpad op de rug van de handschoen, die als 't ware de krachten absorbeert en daardoor het verschil kan maken tussen wel of geen gebroken vinger(s). Of dit werkelijk zo is hebben wij -gelukkig- niet getest, wat we wel merkten is dat met de Handroid de vingers veel moeilijker achterover te buigen zijn dan bij een normale sportieve handschoen, vanwege die aangebrachte kunststof profieltjes, zonder dat dit ten koste is gegaan van de bewegingsvrijheid van de handschoen. De vingers zijn net zo gemakkelijk te bewegen als bij elke andere sportieve handschoen, en dat is zonder meer een plus. Het nut van het boven het Gelpad aangebrachte witte schild ontging ons daarentegen compleet, en was ook een bron van ergernis. Knox HandroidHet plaatje zit tussen twee lipjes ingeklemd en wil daardoor nog wel eens losschieten als je bijvoorbeeld de handschoenen ergens in wilt proppen. Bij ons werd dit gelukkig telkens wel tijdig ontdekt en kon het plaatje eenvoudig weer worden ingeklemd, maar uit ervaring weten we dat menigeen al zo'n plaatje verloren heeft.

we zeiden het al, de Knox Handroid is van rund- en kangarooleer gemaakt, dat aan de binnenkant op de bekende drukpunten van extra versteviging is voorzien. Over de kwaliteit van het leer en de al dan niet dubbele stiksels hebben we niets dan lof, zelfs na twee seizoenen met de handschoen te hebben gereden zijn de slijtageplekken nog alleszins beschaafd en is er nergens een losse naad te ontdekken. Terwijl bij tijd en wijle we toch door niet al te misselijk oer-Hollands weer zijn verrast. Wel was het in het begin zeker wennen om de handschoen aan te trekken, omdat de schacht van de handschoen uit losse delen bestaat. Hiervoor heeft Knox aan de binnenkant van de handschoen aan het eind van 't binnenste deel van de schacht een kleine lip aangebracht, maar die had wat ons betreft wel wat groter mogen zijn. De eerste handschoen aantrekken is geen probleem, maar met de handschoen aan blijkt de lip een stuk lastiger te bereiken zijn. Tot slot zijn aan de binnenkant van de handschoen kunststof SPS-sliders aangebracht, die bij een val moeten voorkomen dat de handschoen gaat 'grippen' maar gewoon over het asfalt schuift. Ook dit systeem hebben we -hopelijk begrijpelijkerwijs- in de praktijk niet aan de tand gevoeld.

Conclusie

Knox Handroid

De Knox Handroid is een super sportieve hightech handschoen met een hoog Star Wars gehalte, die op het oog totaal overbodige tierlantijntjes lijkt te hebben, maar waar wel degelijk goed over is nagedacht. De handschoen oogt robuust, maar is in de praktijk net zo wendbaar als elke andere handschoen voor het sportieve segment en zit bovendien erg comfortabel. Geen strak gevoel omdat de pols scheef is ingeklemd en geen vervelende naden aan de binnenkant van de handschoen. Het aantrekken vergt in het begin wel wat gewenning, maar ben je eenmaal aan de Handroid gewend dan wil je haast niet anders meer. Nu alleen nog iets op dat witte schildje bedenken en de handschoen is wat ons betreft perfect.

  • supervette looks, BOA-sluitsysteem, hoge mate van protectie, ondanks tierlantijntjes veel bewegingsvrijheid
  • wit schildje wil wel eens losschieten, lip om handschoen aan te trekken mag groter zijn

Importeur:
Xtravus BV Veghel
www.xtravus.com 
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.