Zoeken

Husqvarna onthult 701 Svartpilen en Vitpilen

9 november 2017
Waarom heeft niemand dit gemerkt? Waarom heeft geen enkele Nederlandse motorrijder notie genomen van het feit dat een gloednieuw model op de foto wordt gezet in Rotterdam en Amsterdam? Waarom is er niet één foto uitgelekt?

Beetje een geintje natuurlijk, maar toch. Husqvarna vond het in elk geval een goed idee om de officiële persfoto’s in ons land te schieten… en daar zijn we op een vreemde manier nog best trots op.  Waar het over gaat: de Vitpilen en Svartpilen 401, nu eindelijk volledig productie klaar. En als bonus de Vitpilen 701, die een maand later op de markt komt. In maart, dus voor ons is dat nog vroeg genoeg, dan begint het seizoen net. Een vierde, de Svartpilen 701, duurt nog net ietsje langer en staat op de EICMA dan ook als prototype. Maar met de basis van de andere drie hoeft het niet lang te duren voordat nummer vier ook van de partij is.

Eigenlijk hoeven we niet eens zo veel meer te vertellen over deze twee Huskies, dat hebben we in het verleden al meermalen gedaan. De 401 Pilen worden geschikt voor A2 en aangedreven door het blok dat bij KTM in de RC en Duke 390 zit. Plenty vermogen voor een serieus potje pret dus, weten we uit ervaring. Je kunt er zelfs een cup mee rijden…. de 701 Pilen worden op hun beurt aangedreven door de ééncilinder die ook dienst doet in de 690 Duke. En och hemeltje, als daar nou ook nog eens een RC versie van zou komen… sorry, de gedachten schoten even opzij.

Zoals de Vitpilen een soort back to basic, uitgeklede scifi naked is, moet de Svartpilen hetzelfde waarmaken als scrambler. Er zijn dus ook genoeg verschillen om dat mogelijk te maken, maar de basis blijft hetzelfde. Dit geldt overigens voor zowel de 401 als de 701. Het frame is opgetrokken uit CrMo, wat we ook herkennen als het materiaal waar de Oostenrijkse ééncilinders van gemaakt worden.

Andere specs zijn schakelbaar ABS, ride by wire, 75 pk (voor de 701), een Engine Management Systeem, en slipperclutch. Van ons mag ‘ie nu al komen, anders zijn we er komend voor jaar als eerste bij!