Zoeken

BMW presenteert twee innovaties op CES in Las Vegas

5 januari 2016
BMW gaat twee innovaties presenteren op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas, die morgen haar deuren voor het publiek opent. De Duitse motorfabrikant presenteert laserverlichting voor motorfietsen en een helm met een head-up display, volgens BMW een nieuwe standaard op het gebied van motor-veiligheid.

BMW K1600GTL

K1600GTL met laserlicht
Afgekeken van de autodivisie, waar laserverlichting al beschikbaar is voor de nieuwe BMW 7 series en de i8 heeft BMW de innovatieve verlichting nu ook op een K1600GTL conceptmodel toegepast. Volgens BMW heeft laserverlichting meerdere voordelen, niet alleen geeft het een helder en puur wit licht, bovendien reikt de lichtbundel twee keer zo ver als normale verlichting, tot 600 meter.

Ander voordeel van laserverlichting is dat het onderhoudsvriendelijker is, dankzij z’n compacte, robuuste en onderhoudsvrije constructie. Het systeem wordt momenteel volop getest op een K1600GTL en is volgens BMW nog in een vroeg stadium. Voor toepassing bij motorfietsen is laserverlichting nu nog te duur, maar men verwacht dat grootschalige toepassing in de automotive industrie de prijs flink zag gaan drukken.

BMW Head up Display

Head-up display
Ook deze technologie had z’n oorsprong in de automotive industrie. In 2003 was BMW de eerste Europese fabrikant die head-up display optioneel in haar auto’s aan ging bieden. Het head-up display projecteert alle noodzakelijke of wenselijke verkeer of voertuig informatie direct in het zicht van de rijder.

In het display kan onder andere informatie van de motor, zoals bandenspanning, olie- en brandstofniveau, snelheid en versnelling worden getoond, evenals de actuele maximumsnelheid, verkeersbord herkenning en waarschuwingen voor dreigende gevaren. In de toekomst kan dit met V2V (vehicle to vehicle) communicatie worden uitgebreid.

De head-up display helm biedt meerdere mogelijkheden. Zo kan de naar voren gerichte camera worden gebruikt om filmpjes op te nemen, terwijl een tweede naar achteren gerichte camera in de toekomst als achteruitkijkspiegel gaan fungeren.

De bediening van het display van de head-up helm, die tevens met een mini-computer en luidsprekers is uitgerust, geschied vanaf de linker stuurarmatuur, door middel van de BMW Motorrad multicontroller. De head-up display technologie kan ook in andere helmen worden ingebouwd, de twee batterijen gaan vijf uur mee.