Zoeken

BMW K03: Europese versie van TVS Draken?

16 januari 2015
BMW heeft zich tot doel gesteld om in 2020 haar productie tot 200.000 motorfietsen te hebben vergroot en is hiervoor een samenwerking met het Indiase TVS aangegaan. Uit recentelijk ontdekte vrachtbrieven blijkt dat onder de codenaam K03 er een prototype van BMW naar TVS is verscheept.

BMW K03
Het TVS Draken prototype. Is dit hoe de BMW 'K03' eruit komt te zien?

Het is een publiek geheim dat bij BMW hard wordt gewerkt aan een compleet nieuwe lijn motoren waarmee de onderkant van de markt moet worden bediend. Hiervoor zijn de Duitsers enkele jaren geleden al een samenwerking met de Indiase gigant TVS aangegaan. TVS is de poort naar India en het Aziatische continent en heeft daarnaast erg veel ervaring op het gebied van de lichte motorfiets.

Recentelijk ontdekte vrachtbrieven wijzen uit dat vanuit Duitsland een prototype K03 naar TVS is verstuurd, vergezeld met verschillende uitlaatsystemen. Nu zou de codenaam K03 doen vermoeden dat het een 300cc motor betreft, maar het is niet ondenkbaar dat het een nieuw prototype van de TVS Draken is.

De Draken werd het afgelopen jaar op de 12th Auto Expo Motorshow in India door TVS gepresenteerd: een 249cc eencilinder met een topvermogen van 38 pk en 23 Nm koppel. Gezien het feit dat al eerder een prototype frame van BMW naar TVS is gestuurd zou de Draken wel eens het eerste resultaat van de samenwerking tussen TVS en BMW kunnen zijn.

Gezien de ontwikkelingen op de Europese markt, waar dankzij het A2 rijbewijs er een nieuwe 300cc klasse is ontstaan, is het niet ondenkbaar dat de TVS Draken als 300cc in Europa op de markt zal worden gezet. Als de motor prijstechnisch concurrerend kan worden neergezet dan zou BMW best wel eens een nieuw succesnummer in huis kunnen hebben.

Bron: Visordown