Michael Dunlop wint Formula 1 Classic TT

27 augustus 2013
Met een nieuw ronderecord en een nieuw racerecord heeft Michael Dunlop de Motorsport Merchandise Formula 1 Classic TT op naam geschreven. De Noord-Ierse coureur verbrak al in de eerste ronde met 123.678 mijl per uur zijn eigen 2010 ronderecord van 118.186 mph en bouwde daarmee een comfortabele voorsprong op teamgenoot Conor Cummins op, terwijl Ryan Kneen de derde en laatste podiumplaats voor zich op wist te eisen.

Michael Dunlop_Classic_TT

Onder perfecte weersomstandigheden vond de tweede racedag van de eerste officiële Classic TT plaats op het eiland Man. In de kwalificatie had Michael Dunlop met een gemiddelde snelheid van 124.049 mijl per uur al een nieuw absoluut ronderecord gezet, maar door de loting was bepaald dat niet hij, maar James Hillier op de CSC Racing Honda als eerste mocht starten in de Formula 1 Classic TT, die over vier ronden werd verreden.

Geheel in lijn der verwachtingen had Michael Dunlop, die als derde van start was gegaan, op de Suzuki MD Racing machine bij het eerste meetpunt echter al de snelste tussentijd op de klokken gezet, op acht seconden gevolgd door teamgenoot Conor Cummins, terwijl Gary Johnson op de Team Winfield Harris de derde tussentijd had gezet.

Met een nieuwe recordtijd van 18 minuten en 18,236 seconden, ofwel gemiddeld 123.678 mijl per uur, werd door Dunlop de eerste ronde volbracht, waarmee hij al een voorsprong van bijna vierendertig seconden op Cummins wist op te bouwen, met ruim elf seconden daarachter Gary Johnson op de Harris Yamaha. Steve Mercer en lokale rijder Ryan Kneen maakten na één ronde de top vijf compleet.

Bij de pitstop aan het einde van de tweede ronde had Dunlop zijn voorsprong op Cummins al tot bijna één minuut uitgebouwd, terwijl Mercer de derde plaats van Johnson had overgenomen. Johnson had duidelijk problemen met zijn Harris Yamaha en viel daardoor zelfs terug naar de zevende plaats, waardoor ook Ryan Kneen en Jamie Coward een plaats op wisten te schuiven.

In de derde ronde viel Johnson met technische problemen bij Crosby uit, evenals Coward die bij Glen Helen zijn Yamaha aan de kant moest zetten. Dunlop deed het duidelijk rustiger aan en behield zijn voorsprong op Cummins van één minuut, terwijl Ryan Kneen de derde plaats van Mercer wist over te nemen. Mercer's gevecht om de derde en laatste podiumplaats kwam bij de Ramsey Hairpin ten eind, waar hij onderuit ging maar daarbij geen noemenswaardig letsel opliep.

Na 1 uur, vijftien minuten en 13,79 seconden, ofwel een nieuw racerecord van 120.36 mijl per uur, werd Michael Dunlop als winnaar afgevlagd, op één minuut gevolgd door teamgenoot Conor Cummins. Ryan Kneen werd als derde afgevlagd, maar kwam wel met geknepen billen over de finish, direct na de finish kwam de inwoner van het eiland Man zonder benzine te staan en moest daardoor zijn motor naar de 'winners circle' terugduwen. John Barton en Mark Miller maakten de top vijf compleet.