Zoeken

Kawasaki legt verkoop in Europa stil. Oh nee, toch niet!

8 juli 2020
In een interne memo heeft Kawasaki haar dealers geïnformeerd dat de verkoop van nieuwe Kawasaki producten in heel Europa per direct is stilgelegd, was gisteren op enkele motorsites te lezen. Een dag later blijkt het een storm in een glas water te zijn.

Het leek hét nieuws van de week te zijn: Kawasaki had per direct de verkoop van alle nieuwe Kawasaki producten stilgelegd en dat via een niet naar buiten te communiceren memo aan haar dealers gecommuniceerd. 

Wat was er aan de hand? Het probleem zat in de Europese REACH Verordening EG 1907/2006, waarin restricties omtrent het gebruik van chemische stoffen in mengsels en voorwerpen zijn vastgelegd, zoals weekmakers die worden gebruikt om kunststoffen flexibel te houden. 

Het afgelopen jaar zijn een aantal ingrijpende wijzigingen in deze Verordening doorgevoerd, welke 7 juli jongstleden van kracht zijn gegaan. 

Hoewel wijzigingen dus mogelijk impact zouden kunnen hebben voor de gehele motorindustrie had Kawasaki uit voorzorg besloten om de verkoop van nieuwe motoren even stil te leggen. Om te checken of de motoren ook aan de nieuwe regels voldoen.

Dat bleek nog geen dag later al het geval te zijn, waardoor de verkoop per direct weer is opgestart. Niets aan de hand dus, maar beter check, check dubbelcheck dan straks de Europese Commissie aan de deur te hebben staan.