Zoeken

Gebiedsverboden voor motorrijders en wielerclubs tijdens Paasweekeinde

7 april 2020
Tijdens het Paasweekeinde worden sommige toeristische gebieden en kleine landwegen afgesloten voor motorrijders en wielerclubs, kopt de Volkskrant vandaag. Minister Grappenhaus van Justitie en Veiligheid en de voorzitters van de 25 Veiligheidsregio's hebben hiertoe maandag besloten tijdens overleg over de aanpak van de coronacrisis.

Minister Grappenhaus besprak tijdens het overleg met de burgemeesters of er landelijk aanvullende maatregelen nodig waren om tijdens de paasdagen drukte te voorkomen. Op de agenda stond onder meer de vraag of er extra aandacht moet komen om overlast van groepen motorrijders tegen te gaan. 

Afgelopen weekend leek het alsof heel motorrijdend Nederland de motor massaal van stal had gehaald en het niet al te nauw hebben genomen met de geldende verkeersregels. De motorrijders zouden te hard hebben gereden en in te grote groepen. Veel mensen hadden hierover gelaagd. ‘Over hoffelijkheid gesproken’, aldus burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem over de vele motorrijders op de wegen en hun rijgedrag.

In Vaals werden zelfs meerdere wegen in het heuvelland geblokkeerd. "Vanwege het letterlijk bizarre gedrag van motorrijders, zijn we tot het besluit gekomen om de wegen rondom het Vijlenerbos daadwerkelijk te sluiten en gesloten te houden," liet wethouder Johan Coenen weten. "Ze trekken er in grote groepen op uit en daarbij hebben zij eigenstandig de wegen tot racecircuits betiteld", zegt hij. "Daarbij trekken ze zich ook niets aan van bebouwde of onbebouwde kom."

De ANWB had op zondag nog een dringende oproep aan motorrijders gedaan om thuis te blijven. Volgens de ANWB zaten ziekenhuizen niet te wachten op gewonden als gevolg van verkeersongelukken waar motorrijders bij betrokken waren. Ook de KNMV had geadviseerd om thuis te blijven, of in ieder geval niet in grote groepen te rijden.

Grappenhaus en de burgemeesters zeggen met het weren van motorrijders en wielrenners wandelaars de kans te willen geven om tijdens de Pasen in alle rust gebruik te maken van bepaalde gebieden. 

Volgens de voorzitter van het Veiligheidsberaad, burgemeester Hubert Bruls, kwamen wandelaars en fietsers op sommige plekken in het gedrang. Omdat zij opzij moesten voor groepen motorrijders, zouden ze de regel om 1,5 meter afstand te bewaren niet hebben kunnen naleven. ‘Zij konden geen kant meer op’, aldus Bruls. 

Ook was er volop kritiek over groepen motorrijders die bij het tankstation gezellig aan het koffiedrinken waren en daarbij de 1,5 meter afstand regel niet in acht namen. 

De KNMV zei maandag te betwijfelen of motorrijders overlast hebben veroorzaakt of zich niet aan de coronaregels hielden. Hoofd Verkeer en Rijopleidingen Arjan Everink zegt tegen het ANP dat het beeldvorming is. ‘Elk jaar zijn er veel klachten in de eerste mooie weekeinden, als motorliefhebbers weer op pad gaan. We zijn benieuwd naar exacte cijfers van het weekend.’